lauantai 30. huhtikuuta 2016

Siemennystä

Aihe, jota sivusin aiemmin on viljelys. Ei mitään massiivista, mutta omassa pihassa pienessä pläntissä väkertämistä. Tällä viikolla kävin hakemassa siemeniä. Ajattelin kokeilla muutamia uusia lajikkeita. Viime kesänä istutin ensimmäisen kerran omia viljelyksiä ja sain ihan loistavan sadon. Viime vuoden lajikkeita olivat: sipuli, tilli, persilja, herne, porkkana ja salaatti. Tänä kesänä jätin tillit ja herneet pois (tilliä saatan vielä lisätä) ja lisäsin muutamaa uutta versiota. Lisäsin myös viljelyalaa eli tilaakin on nyt tuplaten. Uusina mm. retiisi, peruna, avomaan kurkku ja kukkakaali. Niin ja timjami! En tiiä saadaanko näistä lopulta aikaan mitään, mutta haluan nyt näin kasvatusuran alkuun testailla mahdollisimman monia ja ottaa siitä sitten ne, joihin alan panostaa ja jotka menevät.


Huomaa, että lapsillekin on ollut aika mahtava asia, että on päässeet mukaan tekemään. Lapset (ainakin nämä meidän) eivät ole mitään salaatin ylimpiä ystäviä. Kotona ja hoidossa kyllä laitetaan aina vähän salaattia lautasella ja kyllähän se menee, mutta usein narinan kanssa ainakin pienemmällä. Tällä viikolla, kun haettiin siemeniä, niin tytär totesi ykskantaan ruokapöydässä, että sitten syön taas ihan varmasti salaattia joka päivä, kun on oman maan salaattia. On kuulema niin erimakuista. No, ainakin se on itse tehtyä, maun erityisyyteen en ota kantaa ;) Samoin yllättäen persiljaakin käytiin napsimassa kesällä suoraan maasta, vaikka normaalisti lautasella se ei maistu. Mutta kesällä kun syötiin ulkona, niin sitä haettiin ihan erikseen salaatin sekaan.

Jotenkin ois ihan mahtavaa ajatella, että joskus voisi olla niin omavarainen ettei tarvitsisi koko kesänä ostaa kasviksia kaupasta. Viime kesänä ei ostettu kertaakaan sipulia ja salaattiakin vain aniharvoin. Se on kyllä jo ihan rahallinen säästö, mutta oikeesti henkisesti aika alkukantainen juttu. Koskaan en ole ollut mikään viherpeukalo ja miehen mielestä tapan jopa muovikukat sisällä, mutta näiden kanssa olen onnistunut!! Ja kyllä, tiedän, että perunatkin ois periaatteessa pitänyt olla jo maassa jos haluaisin juhannukseksi satoa, mutta näin hallaisina öinä en ole vielä alkanut istutuspuuhiin. Josko heti vapun jälkeen alkaisin hommiin! Kyllä on taas netin istutusvinkkejä luettu viime päivinä. Amatöörinä etsin vielä kaikki mahdolliset vinkit, kun ne ei oo vielä iskostuneena takaraivoon :)

Nyt pikkuhiljaa kauppaan ostamaan huomiset tarpeet! Jännittää onnistuuko elämäni ensimmäinen paisti!!!

AURINKOISTA VAPPUA!!!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti