keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Nautinnon aineksia

En tiedä onko se joku ikäkriisi vai mitä, mutta oon viime vuosina miettinyt oikeesti aika tarkkaan, että mistä nautin. Mitkä on niitä todellisia onnen hetkiä. Ja mitä enemmän mietin, niin sitä enemmän tajuan, ettei siihen tarvitse juuri mitään. Kynttilä ja teen juominen viltin alla on jo omiaan luomaan rauhaa ja hyvää oloa, joka on minulle onnea. Haluaisin karsia kaiken ylimääräisen pois, josta saaan enemmänkin vain taakkaa kuin energiaa. Haluan nauttia asioista ja unohtaa kaiken stressin.

Ruoan laitto. Sen opin jo pienenä. Muistan olleeni "kesätöissä" kotona (varmaan joskus 12-13v iässä) laittaen arki-iltojen päivällisen. Se opetti hyvin. Vieläkin keittiön reseptikirjojen seasta löytyy sininen ruutuvihko, johon äidin ohjeiden mukaan kirjoitin päivän ruoan reseptin ja tarkat teko-ohjeet. Sieltä otan paljon vaikutteita nykyisiinkin arkiruokiin. Joitain olen ehkä itse modifioinut myöhemmin ja keksinyt uusia. Esimerkkinä kaalilaatikkoa modernisoin myöhemmin feta-kaalilaatikoksi. Toi kivasti lisämakua lisäämällä fetaa ja tekemällä pienenpieniä muutoksia.  Kaikkia itse kokeilemiani ja toimivia reseptejä olen sitten aina lisäillyt lapsena aloittamaani vihkoon myöhemmin.

Arjessa ruoanlaitto on ollut aika puuduttavaa ja välillä unohdan sen olevan oikeasti kivaa.. Arjen melskeessä toivoisi, ettei ruoanlaitto veisi aikaa yhtään. Onneksi on puolivalmisteet, koska aniharvoin ostan valmisruokia - jos ollenkaan (poisluettuna pikaruoka, silloin tällöin). En nykyään pidä edes valmiiksi maridoiduista tuotteista, mutta en voi sanoa olevani niin täydellinen, että tekisin jokaisen ruoan alusta asti ja keittäisin lihaliemenkin luista :D Silloin kun ruoan laittoon on aikaa, niin se on tosi rentouttavaa. Mitä enemmän makuja ja värejä, niin sitä parempi fiilis tulee! .....ja parhaan palkinnon saan joka kerta, kun mies ja lapset kauhovat lautaset tyhjiksi ja kehuvat jotain uutta kokeilua! Se on hyvä mittari, että kannattaa kokeilla uusiksi!

Rakastan myös tavallisia ruokaohjelmia. Eli siis ruokaohjelmia, joista saa vinkkejä ihan tavalliseen ruoanlaittoon. Tällainen oli Kaappaus keittiössä. Sieltäkin nappasin tosi monta mielenkiintoista reseptiä ja ideaa. Omat iänikuiset perusvarmat safkat, kun alkaa muutaman viikon ringin jälkeen tökkimään.. Sainkin viime kesänä lahjaksi Kari Aihisen Kaappaus keittiössä reseptikirjan. Mitä kokeilin sieltä ekana: no mutakakkua tietenkin :D Toinen kokeilemani resepti sekä ensimmäistä kertaa valmistamani ruoka-aine oli kvinoa. Taisi olla kirjan ihan ensimmäinen resepti, joka oli papu-kvinoa salaatti! Toimii! Mahtavat maut! Mutta löytyi sieltä paljon, paljon muitakin herrrrrrrkullisia reseptejä! Suosittelen selailemaan ja testaamaan!


Seuraavaksi mielessä onkin jo vappu ja sen menu! Viime vuonna vapun aikaan tein itse ensimmäistä kertaa simaa! Munkkeja olin aiemmin paistanut, mutta päätin tehdä samalla niitäkin. Ollaan parina viime vuotena juhlittu vappua vähän isommalla porukalla vappupäivänä ja niin aiotaan tehdä tänäkin vappuna. Olen lähiruoan vankkumaton kannattaja ja jos vaan voin ostaa suoraan tuottajalta, niin teen sen ehdottomasti!! Päätin siis kokeilla ensimmäistä kertaa vapuksi naudan sisäpaistia. Ostin lihan muutamia viikkoja takaperin suoraan tuottajalta tästä läheltä. Pala oli 2,2kg:n kokoinen eli juuri passeli vappujuhliin. Se on saanut nyt rauhassa raakakypsyä ja olen etsinyt siihen erilaisia reseptejä tässä viime aikoina. Hyvin yksinkertaisella mennään ja toivotaan, että vieraille maistuu. Siman ja munkit jätin tällä kertaa tekemättä, mutta vieraat lupasivat tänä vuonna tuoda ne tullessaan, joten ilman näitäkään herkkuja ei tänä vuonna jäädä!! Laitan sitten vapun jälkeen kuvaa ja reseptiä ja kerron kuinka kävi!!

Mutta tässä taas yksi asia, jonka sisällöstä tämä blogi tulee osin koostumaan! Aurinkoista illan jatkoa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti