torstai 12. toukokuuta 2016

Ruokalistan laajennus

Tämä oli vielä pakko kirjottaa tänne tänään, koska tääkin on ollut yhdenlainen projekti :D Veikkaan, että moni muukin tietää sen fiiliksen, kun tuntuu, että viikosta toiseen toistuu ne samat ruoat. Jotenkin meinaa ihan normaalitkin pöperöt tulla korvista ulos. Viimeisten viikkojen aikana oon tosiaan käynyt reseptikirjoja ja nettiä läpi ja yrittänyt keksiä vähän jotain tavallisuudesta poikkeavaa. Moniakin ruokia oon tehnyt useesti aiemminkin, mutta nyt on tullut vähän tuunattua reseptiä ja/tai palautettua vanhoja hyväksi havaittuja ruokia takaisin listalle. Reseptien miettimistä hankaloittaa se, että oon usein edellisenä iltana yrittäny valita reseptejä sen mukaan mitä ruokaa kaapissa on, jottei tarvitse lähteä erikseen enää kauppaan.

Lupaan yrittää edes kerran viikossa kokeilla jotain vähän erilaista reseptiä....tai edes kerran kahessa viikossa! ;)

Tässä esimerkkiä tämän viikon herkuista! Vaikka nääkin on ihan normaaleja kotiruokia, niin niitä ei ole tullut viime aikoina jostain syystä tehtyä.

Uunissa tehtyjä porkkanoita ja parsakaalia. Pirskottelin päälle vähän oliiviöljyä ja ripauksen suolaa. "Grillasin" kasviksia vähän liian kuumassa uunissa, kun yritin päästä helpolla ja laittaa ne lihapullien kanssa yhtä aikaa valmistumaan. Onneksi maku ei kärsinyt, vain porkkanoiden ulkonäkö :D Kuvassa kasvikset vasta uuniin menossa.

Tuunattuja lihapullia - TOSI nopeat valmistaa töidenkin jälkeen. Löysin reseptin Marttojen sivuilta. Hyvin perinteiset ainekset, mutta hieman erilainen, kuin aiempi reseptini ja ehkä vaihtelun vuoksi jopa maistui paremmalta!

Resepti siis löytyy Marttojen sivuilta ja kopioin sieltä myös reseptin tähän alle:
10 hengelle
1 kg jauhelihaa
2 dl (100 g) korppujauhoja tai kauraleseitä
4 dl nestettä, esim. vettä
1–2 (100 g) sipulia
2 kananmunia
1 rkl yrttisuolaa
1 tl valkopippuria
1–2 rkl paprikajauhetta
(muita mausteita)
1. Mittaa neste ja korppujauhot kulhoon. Anna korppujauhojen turvota 10 minuuttia.
2. Hienonna sipuli pieniksi kuutioiksi. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi murekemassaksi.
3. Muotoile massasta pyöryköitä (paista uunissa 250 °C:ssa noin 10 minuuttia), pihvejä (250 °C, 15 min) tai isoja murekkeita (200 °C, 30 min). Murekkeen voit täyttää esimerkiksi keitetyillä kananmunilla, kasviksilla tai sienillä.

Valmiit uunijuurekset, salaatti, täysjyväspagetti ja lihapullat. NAM!


Mahtava tilanne arki-iltana, kun jääkaappi ammottaa tyhjyyttää eikä kukaan jaksa lähteä enää kauppaan. Onneksi kaapista löytyi sen verran aineksia, että saatiin herkkuiltapala aikaseksi. Useiden itsetehtyjen leipien jälkeen täytyy sanoa, että nykyään jopa ulkonäkö alkaa olla omaa silmää miellyttävä. Tuore leipä meijerivoin kanssa ei tässä perheessä kauaa pöydällä vanhene. Vartin sisään uunista oton jälkeen ensimmäinen leipä oli jo eksynyt parempiin suihin ;)

Halusin vaihteeksi kokeilla jotain uutta reseptiä leipäänkin ja tämän löysin Kotilieden sivuilta. Taaskin valitsin reseptin sen mukaan mitä jauhoja ja aineksi kaapista löytyi.


Seuraavana päivänä syötiinkin kanasalaattia (pistin kaikki taitoni peliin, mutta kuva ei vaan käänny oikein päin :D) kera edellispäivän leivän!


Grillatusta broilerista riittää myös seuraavan päivän ruokaan eli herkuttelimme päivällisellä äidin vanhalla kanakastike reseptillä, jota tulee tehtyä iiiiiihan liian harvoin. Eli kastikkeeseen tulee nokare voita, suurusteena vehjänauhoja muutama lusikallinen, 2-3dl maitoa, currya, paprikamaustetta ja suolaa. Siihen lisänä keitetyt perunat ja salaatti, niin avot!! Kyllä maistuu ja on myöskin tosi nopee valmistaa!



Jälkiruokana on jälleen oman maan tuotteita - tosin pakastettuja sellaisia. Tytär sanoi tässä yksi päivä, että hoidossa saa välillä raparperikiisseliä välipalalla, niin voisiko sitä tehdä kotonakin. Edellisen kerran olen tainnut (miksiköhän??) tehdä raparperikiisseliä varmaan pari vuotta sitten. Otin siis aamusta loput raparperit sulamaan pakkasesta (kiva saada pakkanen tyhjäksi ennen uutta satoa) ja kanakastikkeen kylkeen keittelin raparperi-mansikkakiisselin. Miksei jotain kiisseliäkin tee useammin? Vielä näytti pakkasessa olevan punaviinimarjoja ja ostin sinne vielä kaupasta vähän puolukkaa - josko tekis vaikka viikonloppuna pitkästä aikaa vispipuuron!


Jos nyt listataan tähän vaikka tämän viikon ruokalistaa, niin voi täältä sitten joskus muistutella itseään siitä mitä voisi taas tehdä, kun pää lyö tyhjää!

Maanantai
Lounas: sunnuntailta jäänyttä jauhelihakeittoa ja ruisleipää
Päivällinen: Ylläkuvatut lihapullat, spagetti, uunikasvikset ja salaatti

Tiistai
Lounas: Edellisen päivällisen tähteet
Päivällinen: Jauhelihakeiton loppu (kyllä, tehtiin iso keitto!!)

Keskiviikko
Lounas: Broilerisalaatti
Päivällinen: Uunilohi, perunamuusi ja salaatti

Torstai
Lounas: Myönnetään - jäi vähän kiireessä syömättä eli kahvit ja lihapiirakka. Ja kyllä, lihapiirakka maistui taivaalliselta. Oon viimeks syönyt lihapiirakkaa varmaan vuos sitten ja harvoin syötynä sulaa kyllä suuhun!
Päivällinen: Kanakastike, keitetyt perunat ja salaatti

Perjantai
Lounas: Kanakastikkeen ja perunan tähteet
Päivällinen: Grillattu kanasalaatti (lapsille grillattua kanaa riisin kanssa)

Perjantai on KARKKIPÄIVÄ eli jälkkäri sen mukaan!!! (=suklaata!!)

Viikonloppuun asti en oo ees jaksanut miettiä, mutta huomisen ruoka on jo päätetty, kun kanat olis hyvä rillata pois. Aiai, huomenna on kanssa herkkuja tarjolla. Ja josko sen vispipuuron sais väännettyä, niin on sitte pakkanen pikkuhiljaa tyhjä kesän marjoja sun muita varten :) 

Makoisaa loppuviikkoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti