maanantai 16. toukokuuta 2016

Ihana, kamala kofeiini

Opin juomaan kahvia aika myöhäisellä iällä eli 18 vuotiaana. Itseasiassa se oli anoppi, joka tutustutti minut kahviin. Olin ensimmäistä kertaa appivanhempien kahvipöydässä ja jokseenkin ujonkohteliaana en kehdannnut sanoa, etten juo kahvia, kun se oli jo kaadettuna kuppiin :D Ja itseasiassa kahvi oli aika hyvää ja pääsin helposti sen makuun. Ja itseasiassa se oli mieheni, joka opetti minut juomaan teetäkin. Joimme seurustelun alkuaikoina usein yhdessä iltateetä iltapalalla. Ja teelaatuna piti olla nimenomaan Euroshopperin halvinta teelaatua ;)

Kahvin makuun opeteltuani aloin juomaa kahvia säännöllisesti. Tuli juotua 2-3 kupillista päivässä eli varmaan aika keskivertomäärä? Ensimmäiseen yhteiseen kotiin ostettiin tietysti kaupan edullisin kahvinkeitin. Myöhemmin se lahjoitettiin eteenpäin miehen pikkusiskolle, joka muutti omaan kotiin. Kun kahvista tuli päivittäinen tapa ja jollain tapaa SE oma hetki rauhoittumiseen, niin pitihän se päästä HC käyttäjien joukkoon ja ostaa Moccamaster :D Se rantautui meille vuonna 2007 ja toimii edelleen ilman minkäänlaista ongelmaa eli huippukeitin ehdottomasti!! Suosittelen kyseistä keitintä jos haluaa pitkäikäisen ja toimivan keittimen! Toki vuosien kuluessa ollaan myös huollettu keitintä ja käytetty koneen läpi mm. kalkinpoistoainetta.



No, sinällään itse en keittimestä kauaa "hyötynyt", kun vuonna 2008 huomasin, että kahvi alkaa polttelemaan vatsassa. Toki tekijänä oli varmaan muitakin, mutta silloin lääkäri suositteli ainakin vähentämään kahvia. Lopetin kahvin (oikein viisaasti) siltä seisomalta ja kärsin kuusi (6!!) päivää kovista päänsäryistä. Onneksi ei sen enempää, mutta ei ollu ihan pientä jyskettä. Vaihdoin pelkästään teehen. Mies puolestaan juo kahvia edelleen ja maistelee tosi paljon eri laatuja. Jossain vaiheessa otti missiokseen käydä läpi kaikki lähikaupan kahvilaadut. Lisäksi meni ja osti kahvimyllyn ja jauhaa itselleen nykyään kahvipavut.

Vaikka tein totaalilopetuksen kahvinjuonnista silloin, niin olen kyllä aika-ajoin juonut kahvia kupillisen silloin ja tällöin. Varsinkin mitä väsyneempi oon ollut, niin oon saanu kyllä kofeiinista aikamoisen buustin. Liian myöhään ei voi juoda tai zumbaan koko yön. Siitä oon huomannu, että kyllä kofeiinilla on vaikutusta ainakin muhun. Usein töissä lounaan jälkeen (jos syön työpaikan ruokalassa) otan kupin kahvia. Sen jälkeen loppupäivästä olen huomannut pientä käsien tärinää ja selkeetä levottomuutta. Viimeisen viikon aikana olen huomaamattani juonut kahvia useampanakin päivänä. Yhtenä päivänä jopa kaksikin kupillista. Tänään ihmettelin jo aamusta alkanutta jyskettä. Otin särkylääkkeen ja toisenkin eikä mitään vaikutusta. Sitten tajusin - kupillinen kahvia ja boof - päänsärky lähti kahvilla, Nyt pitää taas keskittyä teen juomiseen! Toi kahvipäänsärky on ollut yks syy minkä takia oon edelleen yrittänyt vältellä kahvia, vaikka se hyvää onkin. Migreenistä kärsivänä en yhtään ylimäärästä päänsärkyä elämääni halua. Teestä en saa päänsärkyä, mutta saan edelleen sen oman nautintohetkeni....jos edin kotona juomaan teen kuumana ;)

Olisiko kellään suositella jotain hyvää teelaatua? Olis kiva saada vähän vaihtelua. Kävin talvilomalla Pentikin tehtaanmyymälässä Posiolla ja sieltä tarttui mukaan Tuliaisteetä (allaoleva kuva lainattu linkin takaa). Se oli tosi hyvä vaihtoehto pitkästä aikaa. Kovin erikoisista mauista en välitä. Olen kokeillut intialaismausteisia teelaatuja, ihan ok, mutta ei vaan iske päivittäiseksi juotavaksi. Teen juojanakin olen harvinaisen tylsä. Valitsen usein perus Liptonin, Teetaivaan jokun perusmauista (parasta on Karibian aurinko!!) tai Earl Greyn. Todella omaperäistä vai mitä?? :P


Mukavaa alkanutta viikkoa sateesta huolimatta!! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti